Årsopgørelse, fradrag og restskat

Har du husket at indberette alle fradrag på din årsopgørelse?

Det vurderes at vi snyder os selv for flere milliarder, fordi vi ikke får indberettet alle de fradrag, som vi er berettiget til. Det er noget af en jungle, men der er hjælp at hente for at finde alle de mulige fradrag.

Er du selvstændig kan det være en fordel at få hjælp fra en revisor eller skatteekspert.

SKAT har udarbejdet en fradragsvejleder, som kan hjælpe dig med at finde de fradrag, som du er berettiget til. Dertil er der nedenfor 3 andre muligheder for at finde de skattefradrag, som du har ret til.

Nedenfor er 4 metoder til at tjekke om du har husket alle dine fradrag

SKAT’s fradragsvejleder

SKAT’s fradragsoversigt med beskrivelser og vejledninger vedr. alle typer af fradrag

PWC’s guide til fradrag

BDO’s guide fra 2021 over de mest oversete skattefradrag


HUSK rentefradraget fra udenlandske låneudbydere


Udenlandske forbrugslånsvirksomheder såsom Bank Norwegian, Ferratum mfl. har ikke indberetningspligt til SKAT. Derfor skal du selv huske at indberette gælden og rentefradragene.

Hos de fleste udbydere kan du logge ind på deres webside og hente en årsopgørelse for 2022, hvor restgælden og renter fremgår. Du kan kun indberette og få fradrag for betalte renter. 


Hvorfor du bør betale din restskat!


Restskat er gæld til det offentlige, hvilket som udgangspunkt bør undgås. At undlade at betale restskatten er at udskyde bekymringerne til næste år, hvor du ikke kender dine indtjeningsmuligheder. Hvis du næste år går ned i indtægt f.eks. på grund af ledighed eller sygdom, vil den ubetalte restskat gøre ekstra ondt.

Kreditværdighed
En anden vigtig betragtning er, at en ubetalt restskat sender et dårligt signal, hvis du f.eks. skal omlægge lån i din bolig, låne penge eller lignende. Når du bliver kreditvurderet som kunde, vil en ubetalt restskat blive medtaget i vurderingen af din kreditværdighed. En ubetalt restskat vil med andre ord give dig en dårligere kreditværdighed.


Hel eller delvis betaling af din restskat for 2022


Hvis du har fået en større restskat end du kan betale, kan du altid lave en eller flere delvise indbetalinger. Hvis du ikke kan betale hele restskatten, er det altid bedre at betale mest muligt for at nedbringe restskatten og gælden til det offentlige. Det kan du gøre ved at logge ind på  når du er logget ind på SKAT og klikke på fanen “Betaling”.


Vælg herefter  “Betal restskat” i menuen  i højre side


Frem til 3. juli 2023 kan du indbetale restskatten for skatteåret 2022 på følgende måde:


Fra 3 juli 2023 overflyttes din resterende restskat for indeværende år til næste forskudsopgørelse. Det skyldes, at restskatten medregnes i næste endnu ikke opstartet skatteår. Herefter vil frivillige indbetalinger af restskat vedr. skatteåret 2022 skulle ske på nedenstående måde, hvor du fortsat kan vælge at indbetale over en eller flere gange. Det gør du ved at betale forud for kommende skatteår. Vejledningen bliver opdateret juli 2023.


Restskat vedr. årsopgørelsen 2021


Frem til 3 juli 2023 er det fortsat muligt at indbetale restskat vedr. det forudgående skatteåret 2021. Klik på “Betal skat for 2023” og indtast det beløb, som du kan/ønsker at betale


Få hjælp til gæld og din privatøkonomi hos PØR


PØR hjælper dig med at optimere din privatøkonomi og minimere din gæld.

Rabat til nye kunder – Ved første møde får du to timers rådgivning / sparring for én times pris.