Privatøkonomisk optimering – Få råd til mere

Mange familier spilder ofte mellem 10- 20 % af deres indkomst efter skat på udgifter og forbrug, som de ikke har brug for og ikke giver dem nogen værdi. Med andre ord smider mange familier penge ud af vinduet.

Familier kan ofte spare mellem 2000-4000 kr. om måneden (24-48.000 om året)
ved at optimere deres privatøkonomi”

Privatøkonomisk optimering handler om at finde økonomiske forbedringer og ændre uøkonomisk adfærd.

  • Er der en god balance mellem indtægter og udgifter?
  • Hvor meget skal bruges til faste udgifter, kost og lommepenge?
  • Hvor meget bruges til at afbetale gæld?
  • Hvor meget kan der spares op?
  • Hvor og hvordan kan økonomien forbedres?

Udover at du sparer en del penge ved at have en optimeret privatøkonomi, sparer du også en del tid og forurener mindre. Især børnefamilier hvor der både er mange udgifter og mangel på tid, vil en optimeret privatøkonomi hjælpe rigtig meget til at få mere overskud i hverdagen

Få mere ud af den samme indkomst og gør det nemt for dig selv

Privatøkonomisk optimering går ud på, at du via sund fornuft og gode økonomiske vaner skaber økonomisk overskud uden nødvendigvis at give afkald på det du helst vil have. Det gælder om at du kommer de dårlige økonomiske vaner til livs og undgå at bruge penge på ting og ydelser, som du ikke har brug for. Herved opnår du et økonomisk overskud, som kan spares op eller bruges til andre og vigtigere ting, såsom ferie, en god jul eller nyt fjernsyn.

Der er mange penge at spare over tid – “Mange bække små ….”

Nedenfor kan du se, hvor meget du kan spare på sin arbejdsindkomst over et helt arbejdsliv inden pensionering ved privatøkonomisk optimering på henholdsvis 10 % og 20 %

 Arbejdsindkomst10 % optimering20 % optimering
Alm. indkomst10 millioner1 million2 millioner
Mellem indkomst13 Millioner1,3 millioner2,6 millioner
Høj indkomst16 Millioner1,6 millioner3,2 millioner

Besparelser som du kan bruge til noget andet, såsom ferier eller de kan investeres og skabe yderligere overskud. Måske kunne ferierne og investeringen kombineres med køb af et sommerhus eller en ferielejlighed i Danmark eller udlandet. En investering som kunne udlejes, når du ikke selv bruger det.

Når indtjeningen er god, er der oftere mere at optimere

Der er ingen grund til at ”smide penge ud af vinduet”, selvom økonomien er god og det går godt. Som skemaet ovenover viser, er besparelserne ofte større ved høje indtægter. Men tingene kan ændre sig, og med en optimeret privatøkonomi står du og din familie meget bedre i tilfælde af arbejdsløshed, sygdom, skilsmisse, familieforøgelse, pensionering, boligkøb osv.

Gæld skyldes ofte manglende privatøkonomisk optimering

Hvis du er gældsramt, kan årsagen til gælden være en manglende optimering af din privatøkonomi. Derfor er det en god ide at starte med at optimere privatøkonomien, så du fremadrettet ikke får behov for at optage yderligere gæld. Når privatøkonomien er optimeret, og der er styr på det variable forbrug og de faste udgifter, kan du hurtigere betale din gæld. Det kan være ved at sætte de månedlige ydelserne op, indgå akkordaftaler med kreditorerne eller søge om gældssanering. Læs mere under afsnittet om gældsrådgivning.

Nye vaner og sunde rutiner

Vaner er ofte svære at ændre. Det kræver en god indsats over en periode på 3-6 måneders med fokus og arbejde før nye og sunde vaner bliver en del af den daglige rutine. Men set over et helt liv, kan det være dit livs bedste investering i din egen fremtid. Når først du har de sunde privatøkonomiske vaner og rutiner på rygraden, bliver de automatisk en del af din hverdag, og du vil bruge dem dagligt uden at tænke nærmere over det. Med de rette metoder og værktøjer kommer du nemmere i gang og får hurtigere skabt synlige resultater. Derfor er det klart en fordel at få professionel hjælp til at optimere din privatøkonomi, herved kommer du nemmere fra start og får hurtigere de nye rutiner forankret i din hverdag. 

Privatøkonomisk optimering giver mentalt overskud

Det at have styr på økonomien giver mere overskud for alle, og de sunde økonomiske vaner kan sparer en masse tid. Mange går og stresser og er flove over, at de ikke har styr på økonomien og forbruget. Det er der en løsning på!

Få en bedre kreditværdighed

Udover at spare penge og bruge dine penge mere fornuftigt, har en optimeret privatøkonomi andre fordele. Du bliver mere kreditværdi og kan få bedre og billigere lån i bankerne. Når først du over en periode har vist, at du kan leve fornuftigt og har et sundt forhold til dine penge, bliver du en mere attraktiv kunde for banken. Du vil derfor have bedre mulighed for at forhandle gode vilkår og lavere renter med din bank.


Få professionel optimeringer af din privatøkonomi hos PØR!


Vil du se om du kan spare flere tusind kroner om måneden? Få gennemgået din privatøkonomi med PØR og få udarbejdet et økonomisk overblik over dine muligheder for at optimere din privatøkonomi. PØR vejleder dig i nye værktøjer og metoder, og i fællesskab med PØR udarbejdes en skræddersyet handlingsplan, hvor der prioriteres og skabes rammer, der bedst passer til dine ønsker og behov.

Læs mere om privatøkonomisk optimering med PØR