Forhandling med dine kreditorer

Står du med en uoverskuelig gæld, har du svært ved at få betalt af på den, og opfylder du ikke kravene til at få en gældssanering, har du stadigvæk mulighed for at blive gældfri. En af mulighederne er at få forhandlet nogle nye og realistiske aftaler med dine kreditorer. Det er vigtigt, at du får et overblik over hvor meget du skylder og til hvem. Dertil skal du have lagt et realistisk budget, som du kan leve efter, og som kreditorerne vil acceptere.

Jo ældre din gæld er, jo lettere vil det som oftest være at forhandle aftaler med dine kreditorer, og jo bedre kan aftalerne som oftest blive. Det er dog ingen garanti. Kreditorerne skal gerne se det, som en fordel at lave en aftale med dig, og på den måde sikre sig, at de får en del af de penge tilbage, som du skylder.

En ny aftale med kreditorerne kan bestå af en eller flere elementer, og du skal helst føle, at du har fået en fordelagtig afdragsordning. Ofte forhandler man om at:

  • Kreditorerne afskriver resten af lånet mod at få et engangsbeløb, men dette kræver, at du har en sum penge eller kan låne dem af familie.
  • Du slipper for at betale renter. Det kan enten være dem der allerede er tilskrevet, eller de fremtidige renter, som der vil blive tilskrevet fremadrettet.
  • Du betaler afdrag i en periode mod at resten af gælden slettes.
  • Du får en helt almindelig afdragsordning uden nogle afslag, men til en lavere rente.

Der kan være forskellige strategiske måder at gribe afdragsordningerne an på:

  • Du kan prøve at få samlet alle lånene til et lån. Det kan være en god ide, hvis du har svært ved at overskue en masse små kreditorer. Det kræver, at du kan finde et sted, der vil låne dig pengene til en realistisk rente. Det kan dog være meget svært.
  • Du kan bruge sneboldmetoden. Det betyder, at du lister kreditorerne efter størrelse, hvor det mindste lån står øverst. Du afdrager mest på det mindste lån. Når det er betalt ud, så bruger du de ekstra penge, der bliver frigivet, til at betale det næstmindste ud og så videre.
  • Du kan også bruge lavinemetoden. Det betyder, at du betaler de dyreste lån med den højeste ÅOP ud først. Når et lån er betalt ud bruges de ekstra penge, der er blevet frigivet, på det næst dyreste lån og så videre.

Ligegyldigt hvilken måder du vælger at gribe din gældsafvikling af på, så er det vigtigt, at du overholder de nye aftaler, der bliver forhandlet. Hvis du fejler med bare et afdrag, kan hele aftalen til den pågældende kreditor falde til jorden. Hvis det sker, skylder du det fulde beløb med rente igen.

Det kan være en stor opgave at forhandle nye aftaler med kreditorerne. Du kan måske føle, at det er grænseoverskridende, eller du er måske usikker på, hvordan du griber det an. En gældsrådgiver vil kunne hjælpe dig igennem hele forløbet med at få lagt et realistisk budget og få forhandlet aftaler med nogle eller alle af dine kreditorer. Det kan derfor vise sig at være en rigtig god investering at få professionel hjælp.

En professionel gældsrådgiver vil kunne forhandle nogle bedre aftaler med kreditorerne, end du selv vil kunne, fordi de har et stort kendskab til de forskellige kreditorer, deres villighed til at indgå aftaler og hvor meget, de hver især kan presses, når en aftale skal forhandles. Som privatperson kan det ofte være svært at blive taget seriøst af kreditorerne, især hvis forholdet i en periode har været anspændt, hvorimod det virker mere seriøst og bliver taget mere seriøst, at en professionel gældsrådgiver forhandler på dine vegne.


Få professionel rådgivning og sparring hos PØR


Rabat til nye kunder – Ved første møde får du to timers rådgivning / sparring for én times pris.