Gældsrådgivning – Gældssanering, eftergivelse eller frivillig akkord

Gældsrådgivning er til dig, som har svært ved at betale din gæld. Hvis ikke du har råd til at betale de månedlige ydelser til dine kreditorer, kan du med gældsrådgivning få professionel hjælp til at indgå aftaler eller søge gældssanering.

Følgende opgaver bør være en fast del i professionel gældsrådgivning:

  • at skabe overblik over gælden
  • at beregne din betalingsevne
  • at vurdere dine muligheder for gældssanering
  • at håndtere og forhandle med kreditorerne
  • at finde besparelser i dine faste udgifter
  • at hjælpe dig med at få sunde forbrugsvaner og undgår gæld

Gennemgang af din økonomi er vigtig for at sikre en sund privatøkonomi i fremtiden. Hvis du bruger for mange penge hjælper det ikke at søge gældssanering eller indgå aftaler med kreditorerne, som du ikke kan holde.  For at komme ud af en negativ gældsspiral er det vigtigt, at du får hjælp til at optimere dine udgifter og opbygge sunde privatøkonomiske vaner.


Gældssanering


Gældssanering er for dem, som af en eller anden årsag er kommet ud i en uoverskuelig gæld. Årsagen til gælden kan være en eller flere livsbegivenheder, såsom sygdom, skilsmisse, arbejdsløshed, tvangsauktion, konkurs m.m.

En gældssanering tilkendes af skifteretten som fastsætter et beløb (ansøgers betalingsevne), som ansøgeren har råd til at betale over en periode på typisk 5 år (3 år for folkepensionister). Beløbet som fastsættes er rimeligt og muligt at leve for, men for mange ansøgere kræver det, at de må optimere deres økonomi og tænke lidt mere over, hvordan de bruger deres penge. Hvis man overholder aftalen med skifteretten og betaler det aftalte beløb til sine kreditorer, vil resten af gælden blive slettet og man bliver gældfri.

Læs mere om, hvem som kan få gældssanering


Frivillig akkord


Frivillig akkord er en frivillig aftale med kreditorerne om afvikling af din gæld på bedre vilkår.

Ved en frivillig akkord vil der normalt være forhandling om rentestop og eftergivelse af en del af gælden. Forhandling om en frivillig akkord er en kompliceret opgave, og her er det vigtigt at få hjælp af en professionel gældsrådgiver til at sikre en ordentlig og holdbar aftale.

Du kan her læse mere om at forhandle nye aftaler med dine kreditorer


 Eftergivelse af gæld til det offentlige


Hvis kun du har gæld til det offentlige eller hvis den del af din gæld som ikke er til det offentlige enten er lille eller ikke kan gældssaneres, kan du søge om eftergivelse af gæld til det offentlige.

MEN ofte er det meget bedre at søge om gældssanering, hvilke du kan læse mere om her


Få professionel gældsrådgivning hos PØR


PØR tilbyder professionel gældsrådgivning, hvor vi vurdere din muligheder for en gældssanering. Hvis en gældssanering ikke er muligt, hjælper PØR dig med at indgå frivillig akkordaftale med dine kreditorer. PØR hjælper dig med at få styr på din gæld og privatøkonomi.

Læs mere om PØR’s gældsrådgivning her